Skip to content

Brak toksyczności Avenin u pacjentów z opryszczkowym zapaleniem skóry

1 miesiąc ago

594 words

Kilka badań wykazało, że owies nie jest toksyczny u pacjentów z celiakią i opryszczkowatym zapaleniem skóry. 1-4 Avenina jest białkiem w owsie i wykazuje podobieństwa do gliadyny z pszenicy. Obie są prolaminami i są bogate w glutaminę i prolinę. Twierdzono, że w dużych ilościach avenina może nadal być toksyczna u pacjentów z celiakią z powodu podobieństwa sekwencji peptydowych w aveninie i gliadynie. W związku z tym przeprowadziliśmy badanie prowokacji aveniną u dwóch pacjentów z opryszczkowatym zapaleniem skóry i enteropatią wrażliwą na gluten. Dwaj pacjenci stosowali dietę bezglutenową przez 28 i 26 lat, aw obu przypadkach wysypka i enteropatia były całkowicie kontrolowane przez samą dietę. Oba zostały poddane prowokacji glutenem 15 lat wcześniej, a oba miały nawrót wysypki i enteropatii.5 U obu pacjentów wysypka i enteropatia ustąpiły po wznowieniu diety bezglutenowej. Nasze badanie zostało zaaprobowane przez komisję odwoławczą w szpitalu St. Mary s. Pacjenci wyrazili pisemną świadomą zgodę na biopsję jelit.
Avenin został wyekstrahowany z czystego owsa (Peter Kölln, Elmshorn, Niemcy). Prowokacja aveniną polegała na spożyciu 2,5 g aveniny (co odpowiada 300 g owsa lub około 10 miseczek owsianki) codziennie przez pięć dni, a następnie kolejne 2,5 g dziewięć dni później. Próbki biopsyjne jelita cienkiego otrzymano 24 godziny przed prowokacją i ponownie 24 godziny i pięć dni po rozpoczęciu prowokacji. Próbki pobrane z biopsji pobierano przed prowokacją i 16 dni później. Krew pobierano przed prowokacją, a 16 dni później do pomiaru przeciwciał antyendomysialnych, przeciwretrobulinowych i IgA przeciw antygenowi.
Tabela 1. Tabela 1. Wyniki dwunastniczej analizy histologicznej i liczby limfocytów śródnabłonkowych przed i po prowokacji Avenina. Badanie próbek jelitowo-biopsyjnych wykazało, że avenina nie zmieniła stosunku wysokości kosmków do głębokości krypt, wysokości enterocytów ani liczby limfocytów śródnabłonkowych (Tabela 1). IgA nie było w próbkach biopsji skóry przed i po prowokacji aveniną. Nie wykryto krążących przeciwciał antyiendomysialnych, antireticulinowych lub IgA przeciwko antygliadynie przed lub po prowokacji.
Stwierdziliśmy, że avenina z owsa nie wywoływała efektów toksycznych u dwóch pacjentów z opryszczkowym zapaleniem skóry, którzy byli wrażliwi na gluten. Nasze wyniki sugerują, że peptydy toksyczne w celiakii nie są obecne w aveninie, a pacjenci z celiakią i opryszczkowym zapaleniem skóry mogą tolerować owies w swojej diecie, nawet w dużych ilościach. Jednak ta ostatnia jest prawdziwa tylko wtedy, gdy owies jest czysty – to jest, niezanieczyszczony przez pszenicę, żyto lub jęczmień.
Catherine Hardman, MRCP
Lionel Fry, FRCP
St. Mary s Hospital, Londyn W2 1NY, Wielka Brytania
Arthur Tatham, Ph.D.
University of Bristol, Bristol BS18 9AF, Wielka Brytania
Huw JW Thomas, FRCP
St. Mary s Hospital, Londyn W2 1NY, Wielka Brytania
5 Referencje1. Hardman CM, Garioch JJ, Leonard JN, i in. Brak toksyczności owsa u pacjentów z opryszczkowym zapaleniem skóry. N Engl J Med 1997; 337: 1884-1887
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2 Reunala T, Collin P, Holm K i in. Tolerancja na owies w opryszczkowym zapaleniu skóry. Gut 1998; 43: 490-493
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Janatuinen EK, Pikkarainen PH, Kemppainen TA, i in. Porównanie diety z owsem i bez owsa u dorosłych z celiakią. N Engl J Med 1995; 333: 1033-1037
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
4. Srinivasan U, Leonard N, Jones E, i in. Brak toksyczności owsa w celiakii dorosłych. BMJ 1996; 313: 1300-1301
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
5. Leonard JN, Haffenden G, Tucker W. i in. Wyzwania glutenowe w opryszczkowym zapaleniu skóry. N Engl J Med 1983; 308: 816-819
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
(10)
[patrz też: chloramfenikol, amiodaron, flexagen ]
[hasła pokrewne: oct oka, odleżyny leczenie, odma prężna ]